Obdobje šolanja naj bi bilo lepo in brezskrbno obdobje.  Med nihanjem in paleto različnih čustvenih manevrov je zelo pestro obdobje odraščanja, »iskanja« sebe in svojega smisla, prve simpatije, ljubezni, prijateljski klepeti pozno v noč, navihane ideje in neustavljiva želja, da bi spremenili »svet.« Lahko pa je to tudi popolnoma obratno – prava nočna mora, predvsem za mladostnike, ki zaradi svojih »drugačnih« darov in zanimanj, veljajo za tarče posmeha in razredne ali celo šolske čudake. Tudi sama se, ko se ozrem nazaj na moje šolske dni, večkrat vprašam kako sem kot »outsiderka« sploh preživela vse skupaj.

(Ugotovite) kdo ste in kaj si želite – bodite to kar ste zares vi.

Veliko vas v sebi že čuti, da ste malce »posebni«, toda to ni mišljeno posebni v smislu, da ste boljši kot drugi, temveč v tem, da vas zanimajo drugačne stvari kot druge. Da ste svobodna duša, ki ima rada izbire v življenju, ki ji šolski in sploh kakršnikoli sistemi, kalupi in pravila ne odgovarjajo. Da so t. i. avtoritete kar nekaj, ker smo v bistvu vsi enakovredni. Prav tako svet vidite barvno in ne belo črno, razmišljate izven okvirjev, ker okvirji sploh ne obstajajo in imate veliko kreativne žilice ter sposobnosti in zmožnosti za marsikatero stvar.

Če pa še ne veste, je najprej dobro ugotoviti kdo sploh ste. To ni mišljeno v kontekstu tega kako delujete, kakšni so vaši hobiji in osebnostne lastnosti (čeprav tudi to pomaga), temveč to, kdo v resnici ste in kakšne so vaše želje. Včasih se zgodi, da pod težo vseh pričakovanj iz okolice sčasoma kar pozabimo kdo smo. Postanemo to, kar drugi želijo od nas, da smo. Na tak način se ujamemo v rutino, ki sploh ni naša, vendar smo jo vzeli za svojo.

Ne spreminjajte se zato, da bi bili sprejeti. Vaši vrstniki vas zaradi tega ne bodo imeli nič raje. Mogoče bo to zgolj navidezno in nekaj časa, vendar v tem primeru ne boste zadovoljni, ker boste namreč igrali življenje nekoga drugega ne pa svojega.

Najdite svoje darove, talente in zanimanja, strast ter jih negujte in si zapomnite, da so čisto ok.

Če še niste, odkrijte to kar vas resnično navdihuje. Ob katerih stvareh vam zaigra srce? Kaj radi počnete? Ob čem imate največ izkušenj? Kaj opravljate z lahkoto, brez, da bi se potrebovali posebno truditi za to?

Darovi predstavljajo vsa vaša zanimanja in naravne danosti s katerimi ste se rodili. Mogoče ste jih tekom svojega odraščanja malce ali pa tudi precej pozabili. Če malo pobrskate po svojih hobijih in stvareh, ki jih počnete vsak dan, boste hitro opazili, katere darove imate. Včasih se kakšni tudi malce skrijejo oziroma jih bolj objektivno vidi kdo, ki vas dobro pozna, zato ni zanemarljivo dejstvo o tem kako vaše darove vidijo tudi ljudje, ki vas obdajajo, naj bodo to prijatelji, bratje, sestre ali starši.

Ne obstajajo darovi, ki bili več ali manj vredni kot drugi. Vsak dar, ki ga imate je svojevrstno poseben in vam prinaša potenciale, da ga lahko razvijate v najvišji namen. Ko boste odkrili svoje darove, jih pričnite udejanjati. Pričnite hoditi na primer k novinarskem krožku, raziskovati kristale, igrati odbojko, pišite knjigo, ustvarjajte iz gline, fotografirajte naravo, pomagajte v zavetiščih živali in karkoli vam je všeč. Ne omejujte se, temveč samo sledite temu kar radi počnete.

Prenehajte verjeti ljudem, da so stvari, ki so vam všeč in v katerih uživate, brezvezne in se z njimi ne da preživeti. To je laž. Poglejte samo veliko število primerov ljudi po vsem svetu, ki s svojimi različnimi danostmi ustvarjajo vsak dan. Kreirajo si vse kar potrebujejo na svoji poti, vključno z denarjem.

Povežite se s somišljeniki

Povežite se z ljudmi, ki mislijo podobno kot vi. Seveda pa morate v tem primeru najprej vi biti tisti, ki si sploh priznate kakšni ste v resnici in na sebi ne nosite več mask ugajanj drugim, ker bi tako veljali za bolj popularne in zaželene. V resnici boste samo z iskrenim pristopom privlačili vrstnike, ki razmišljajo podobno kot vi.

Ste že kdaj doživeli kaj podobnega kot je na primer to, da sploh niste vedeli, da na primer vaša prijatelj – ica obožuje isto glasbeno skupino kot vi? Tega seveda ni priznala na glas, saj bi jo sicer zasmehovali, vendar pa je nekoč nanesla beseda na to in prišli sta do skupne točke. Če nobena ne bi povedala tega na glas, ne bi nikoli izvedeli.

Prenehajte se bati izraziti tega kar ste. Pokažite to kar ste, ker se bodo tako tudi drugi, ki razmišljajo podobno, pričeli prebujati. Tudi oni se bodo na tak način opogumili in zmeraj več vas bo, saj je to podobno »sindromu« snežne kepe.

Nič hudega, če nimate koga s kom bi se lahko poistovetili v razredu. Lahko se najde na šoli. Morebiti tudi pri kakšnem izven šolskem hobiju. Morda tečaju ali kakšni športni dejavnosti. Vedno več je tudi srečanj mladih, ki razmišljajo izven ustaljenih okvirjev, kjer se spoznavajo mladi, ki jim je blizu veselje z »duhovnimi sferami«. Nekje obstaja nekdo, ki bo razumel.

 

Nadaljevanje sledi v priročniku. 🙂