Verjetno ni odveč povedati, da nis(m)o zgolj mladi tisti, ki se soočamo z vsemi izzivi sodobnega sveta, ki v večji meri daje precejšnji poudarek ravno na zunanjem videzu in materialnosti. S tem ni nič narobe, če je v skladu z ravnovesjem, ko nismo preveč vpeti v zunanjost v kateri večkrat celo iščemo potrditev.

Moderni svet je s seboj poleg tehnološkega razvoja prinesel tudi mnogo »pasti«. Opažam, da večkrat delujemo popolnoma nesrečni in zamorjeni, ker ne dosegamo vsega kar bi »morali«, da bi bili in v modernem svetu idealov, ki jih prikazujejo v revijah, po televiziji, na internetu in vsepovsod drugje.

Večina izmed nas ne živi v jamah in tako smo se primorani soočiti s pritiski, ki so na nas usmerjeni v upanju, da bomo podlegli bombandiranju navlake modernega sveta, s pomočjo katere v nas prihaja do razkola, ki nas odvrača, da gledamo stran od svojega bistva.

Poznam veliko ljudi, ki tako zelo »klesajo« svojo zunanjo podobo, da bi bili kos vsem normativom kaj naj bi bilo lepo, da so v tem teku popolnoma pozabili na vse ostalo.

Poznam pa tudi nekaj takšnih, ki potrjujejo moje skromno mnenje, da lahko navzven spremeniš in nase daš marsikaj, da po nekih merilih veljaš za lepega in zapeljivega, vendar če istočasno s tem ne delaš tudi na svoji »notranji« lepoti, se ta iluzorna podoba čez nekaj časa podre kot hišica iz kart. Kaj pa lahko naredimo za to, da se izognemo pastem modernega sveta?

Vzemimo v zakup stvari, ki jih beremo, vidimo in slišimo.

Marsikatera revija za ženske vsebuje nešteto norosti v smislu nasvetov za hujšanje, idealne postave, kaj vse bi morale biti / imeti, da bi bile zapeljive in lepe. Poleg tega pa so polne retuširanih slik, ki na piedestal dajejo »popolne« osebe, ki izgledajo kot iz škatlice.

Žalostno je opazovati žensko populacijo (pa tudi moški se najdejo vmes), ki v upanju, da bodo dosegle vse ideale na naslovnicah, same sebe dajejo v nič. Kolikokrat se vprašamo, če je hlepenje za popolnostjo, ki ga ustvarjajo različni dejavniki prikazani v modernem svetu, zares vredno občutka manjvrednosti?

Zavedam se, da imamo glede tega kakšni bi morali biti, precej »oprane« možgane. Modne smernice in idealne mere, ki naj bi krasile naše telo, nas peljejo daleč stran od resničnega zadovoljstva. Izhod iz tega začaranega kroga je, da odpremo oči in pričnemo spremljati svet okrog sebe ter prenehamo jemati za absolutno resnico vse kar slišimo in vidimo v medijih. Uporabljajmo zdravo pamet in razčistimo s čustvi, na račun katerih oglaševalci tako radi manipulirajo z nami.

Pričnimo spoštovati in poslušati svoje telo.

Tega se aktivno »učim« že kar nekaj časa. Ni bilo vedno tako, da bi ga upoštevala, prej ravno obratno. Razne sodbe, opazke in negativne misli, nastrojene proti sebi, se niso obrestovale. Pravzaprav se nikoli ne. Zato sem se prenehala kritizirati in omalovaževati.

Nič se ne bo spremenilo s sodbo sebe in svojega telesa. Veliko pa, če lahko sebe sprejmemo takšne kot ta trenutek smo. Mogoče vaše telo ni »briljantno« in nimate oblin, ki bi bile sprejemljive za vse. Toda kakšne sploh so takšne obline?! Sama menim, da takšne, ki lahko podpirajo zdravo telo in takšne, ki jih sprejmemo, ko se pogledamo v ogledalo. Če jih ne zmorete sprejeti, delajte na tem, da jih boste sčasoma lahko.

Ljubezen do sebe je ključ do vsega.

Da se lahko vsak dan bolj sprejmeš in spoštuješ zaradi vsega kar si, s seboj prinaša resnično zadovoljstvo. Dokler tega ne spoznamo, to zaman iščemo od zunaj. Ni potrebno, da smo vsi kloni idealnih ljudi z naslovnice, da bi bili »lepi«. Dovolj je, da se znamo objeti v svoji nepopolnosti in si dovolimo biti takšni kot smo.

Bolj ko raziskujem različne stvari, bolj prihajam do iste ugotovitve, ki je stara toliko kot izvor človeštva samega. Preprosta je in hkrati težka, kakor se vzame. Ljubezen do sebe je ključnega pomena. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem pričela to dojemati. A sedaj se zavedam tega močnega zdravila za vse »tegobe« modernega sveta, ki ga z veseljem uporabljam vsak dan. 🙂