Uspeh v podjetništvu in uspeh v šolskih klopeh po mojih izkušnjah nista toliko odvisna drug od drugega. Seveda se najdejo tudi izjeme, toda načeloma je podjetništvo povsem drugačna pot, ki s seboj prinaša nenehno vsakodnevno razvijanje in predvsem ustvarjalno snovanje svojih zamisli v realni svet ter seveda tudi zaslužek od tega. Podjetniška pot je praktična pot, medtem, ko je pot, ki sem jo prehodila v tradicionalnem šolskem sistemu in »prišla« do magisterija, večinoma bolj teoretična in ne toliko spodbuja razmišljanja izven okvirjev, kar pa ga dober podjetnik »nove« dobe vsekakor potrebuje.

V življenju se rabimo ljudje naučiti oziroma spomniti veliko širše in se zavedati svoje omejenosti, če se nenehno osredotočamo zgolj na analitični um, torej razum. Imamo namreč tudi »umetniško« plat, ki pa se jo v tradicionalnih šolah prevečkrat zanemarja. Ustvarjalnost, pa nam odpira povsem nove možnosti in priložnosti raznolikosti ter dinamičnosti.

Veliko preveč se v tradicionalnih šolskih sistemih osredotoča tudi na ocene, ki še zdaleč niso bistvenega pomena v življenju, še sploh pa ne na podjetniški poti. Lahko ti sicer morebiti tudi kaj doprinesejo, v neki določeni meri, morebiti po nekem spletu »naključij« in vez, toda največ ti na podjetniški poti pomagajo vrline kot so: pogum, strast, vztrajnost, iznajdljivost, ustvarjalnost, pozitivna samopodoba, zaupanje vase, dober team, ki ti pomaga pri razširitvi, saj je še večja moč v povezovanju, dobre komunikacijske sposobnosti, velika mera čustvene inteligence in tudi odlična psihična in fizična telesna pripravljenost. Dobro je, da smo uravnovešeni, tako telesno, čustevno kot tudi mentalno in duhovno. Ne živimo v svetu popolnosti in večkrat pademo iz ravnovesja, toda ključ je v tem, da se potem zopet zavihtimo nazaj na konja in odrvimo dalje.

Vedeti pa potrebujemo tudi to v čemer smo dobri. Na spletu, v knjižnih literaturah in na splošno v življenju, najdemo malo morje nasvetov o tem kako biti uspešni … tudi v podjetništvu. Toda vedno bolj se zavedam, da ni nekega instant recepta, ki bi do pikice natančno lahko pomagal vsakemu posamezniku do istega rezultata. Med seboj se zelo razlikujemo in imamo različne prednosti in slabosti, predvsem pa različne življenjske poti in misije, ki nam lahko na naši podjetniški poti zelo pomagajo ali pa tudi otežujejo celoten razvoj in preboj. Da vemo kdo smo in kakšni so naši talenti, ki jih imamo za deliti s svetom, pa je odlična iztočnica za uspešnost na svojem področju, karkoli seveda uspeh vsakemu posamezniku seveda pomeni.

Bi pa za na konec omenila tudi to, da je zelo pomembno tudi, da razlikujemo ženske podjetnice in moške podjetnike, saj se ženska energija povsem drugače obnaša tudi pri vodenju in drugačnem delovanju v podjetništvu, seveda, če ženska vodi na »ženski« način. Mnenja sem, da dolgoročno lahko kot ženske podjetnice veliko bolj uspemo, če smo v svoji naravni ženski esenci in v to vključujemo moško energijo strukture, analitike in razuma, kot, pa če je ravno obratno in se trudimo biti nekaj kar v svoji naravi nismo in tudi ni naš namen, da to živimo skozi podjetniško pot. Toda celotna struktura sistemov je pretežno naravnana na moški način vodenja, skrito ali odkrito, zato je tudi na nas ženskah, da pionirsko uvedemo ženske »principe vodenja«, ki nas bodo negovali in podpirali, ne pa izčrpavali. No, tudi to so nam v šoli »pozabili« omeniti.

Šola je ena izmed poti, podjetništvo in življenje pa povsem druga. Prva se bi lahko primerjala s plavanjem v zaščitenem bazenu, druga pa s plavanjem v odprtem morju z morskimi psi. Ni tolikšna umetnost tvegati in plavati v varnem bazenu. Je pa mojstrstvo, zaplavati v morju z morskimi psi in ostati živi in zdravi ter za nameček tudi srečni in zadovoljni. Kaj je lahko še večji uspeh kot to? 😊