Depresija naj bi bila po mnenju nekaterih strokovnjakov motnja razpoloženja, ki se kaže na različne načine. Med drugim človek, ki trpi za tovrstno duševno stisko nima volje do življenja, ne prepozna možnosti, pogosto ima tudi moteč spanec, pomanjkanje volje do hrane ali zatekanje v nezdravo hrano, da ubeži, pogoste misli o samomoru, ne vidi optimizma v svojem življenju, večkrat se mu zdi vse brez smisla, občutenje globoke žalosti, občutki krivde, malodušja in podobno. Depresija pa terja svoj davek tudi na druge načine, ki jih predstavljam v nadaljevanju.

Občutek, da so vsi drugi v življenju srečni, zgolj mi ne.

Ljudje, ki se soočajo z depresijo, imajo občutek, da so vsi drugi »srečni« in da živijo lepo življenje, le oni sami ne. Da vsem drugim gre dobro, le oni ne znajo živeti srečnega življenja. Zaradi tega pridejo do »zaključka«, da mora biti z njimi nekaj narobe. To seveda ni objektivna resnica, temveč izkrivljena, toda človek, ki je v depresivnem stanju ima tovrsten izkrivljen »pogled« v primerjavi s seboj in z drugimi.

Občutki nemoči, obupa.

Depresija je občutek obupa, brezizhodnosti. Ujetost na mestu. Občutek, kot da si v temnem tunelu brez luči. »Tolikokrat smo že poskusili, toda še vedno nismo uspeli tistega, kar si želimo«, kar nas navda z občutkom nemoči. Večkrat je tudi tako, da se človek z depresijo tako fokusira na eno možnost, da bi prišel do želenega, da sploh ne vidi drugih možnosti kot le tisto eno in »edino«.

Izoliranost.

Ljudje, ki jih muči depresija, imajo pogosto tudi občutek osamljenosti oziroma popolne izoliranosti pred svetom. To se večkrat zgodi tudi zaradi tega, ker jih ljudje, ki se družijo z njimi oziroma so jim blizu, želijo spraviti v boljšo voljo. Na ta račun čutijo konstanten pritisk še iz družbene strani, da z njimi nekaj ni »v redu« in da je že čas, da bi naj bili že končno »boljše«. Pred tem pritiskom se raje večkrat umaknejo.

Kako ublažiti simptome, ki jih spremlja depresija?

V kolikor se sami soočate z depresijo, ne poskušajte na silo sami sebe spraviti v dobro voljo in početi stvari samo zato, da bi se bolje počutili. Bolj pomembno je, da po korakih delate stvari, ki v vas zbujajo več občutka moči,  da imate možnosti  in izbiro v življenju, da si kreirate življenje po svoje. Na tak način se boste tudi spontano in naravno bolje počutili.

Izražanje čustev

Za človekovo čustveno »higieno« in zdravje, je pomembno izražanje čustev, ki nas prevevajo. Da jim dovolimo, da se izrazijo skozi nas. Lahko pišete o svojih občutkih v svoj osebni dnevnik in vanj izrazite vse, kar vas teži. Izražanje pa lahko izvedete tudi na drugačne načine umetnosti kot so: slikanje na platno, kiparjenje, ples…

Pomembno je tudi to, da se vsak dan vsaj za nekaj časa odpravite v naravo, na kakšen sprehod ali kaj podobnega, tudi športno obarvanega, če vam je to všeč. Narava ima zelo visoko vibracijo in zbistri misli in duha, zato je nadvse zdravilna za vse nas.  Dobro vpliva tudi družba ljudi, ki vas sprejemajo takšne kot ste, pa tudi družba živali je dobra družba. Privoščite pa si tudi dovolj spanca, poglejte kakšno dobro komedijo, sklepajte nova prijateljstva, si privoščite kakšno razvajanje in počnite drobne »preproste« stvari, ki pomagajo izboljšati razpoloženje.

Depresija in pomen hrane

Prav tako je dobro tudi uživanje hrane, ki izboljšuje razpoloženje. To ne pomeni brezglavo bežanje v hrano pred tem, da bi čutili tudi »neprijetna« čustva in podobno, temveč izbira hrane, ki je dobra za razpoloženje in zdravje ter je zaužita v primerni količini.

Hrana, ki pomaga pri depresiji, je hrana, ki vsebuje selen, vitamin D in omega 3 maščobe , cink, magnezij, v poštev pa pridejo tudi prehranski dodatki, ki vsebujejo tovrstne vitamine in minerale. Pri depresiji je ključnega pomena, da poskrbimo za zdravo črevesje, saj so vzroki depresije med drugim nahajajo prav v črevesju, ki je povezano z našim čustvenim stanjem, živčnim sistemom, kožo in imunskim sistemom. Za zdravo črevesje in ohranjanje zdrave črevesne flore, so pomembni tudi dobri probiotiki.

Kako lahko pri depresiji pomagajo prijatelji, znanci, bližnji?

Pomembno je, da ljudi z depresijo ne spravljamo na silo v dobro voljo. Večkrat imajo ljudje, ki so okrog ljudi, ki trpijo za depresijo, tendenco po tem, da bi jih na silo spravili v boljšo voljo. Toda to nima nobenega učinka, razen morda tega, da se oseba, ki je depresivna, počuti še veliko slabše. Ljudje, ki jih ne muči depresija, težko razumejo tiste, ki se soočajo z njo, saj jim ni jasno, da človek ne more kar takoj preseči tega »stanja«. V vsakem primeru je najboljše, da dovolimo, da ljudje, ki trpijo za depresijo, izražajo svoja čustva, četudi je to globoka žalost, na načine kot pač jih izražajo. Da jim zgolj držimo varen prostor, da so lahko to, kar so.

To pa lahko naredimo v prvi vrsti zgolj tako, da smo tudi sami pomirjeni z vso paleto čustev v sebi, ki jih kot človek imamo, tudi z žalostjo, zagrenjenostjo in občutki brezizhodnosti. Ta vsekakor niso najlažja, zato pa se jim nekateri ljudje tako izogibajo, da ne prenesejo, da bi bil nekdo lahko dlje časa žalosten, malodušen in podobno.

Depresija izvira iz disfunkcionalnih odnosov.

Za depresijo sicer stroka navaja, da gre neravnovesje količine nevrotransmitorjev (serotonina in dopamina), torej preprosteje, neravnovesje hormonov sreče v možganih. Toda ni pa znano, če je to zgolj posledica depresije, ne pa vzrok zanjo.

Odnosi so ključnega pomena v našem življenju in navadno depresija izvira ravno iz odnosov, ki že iz primarnega družinskega jedra naprej ne funkcionirajo na zdrav način. Depresija se večkrat prične razvijati že v zgodnji dobi, ko naše potrebe niso zadovoljene in starši oziroma skrbniki ne vzamejo naših interesov in želja resno oziroma jih ne pomagajo uresničiti ali pa smo na drugačne načine čustveno zanemarjeni. Tukaj se pričnejo občutki, da nismo pomembni in da naše želje ter potrebe niso zadosti pomembne, kar pa prinaša s seboj tudi svojevrstno mero obupa in nemoči, kar je lahko sopomenka za depresijo. Posledice včasih niso vidne kar takoj, temveč šele v kasnejših letih. Kažejo pa se kot slaba samopodoba, sovražen odnos do sebe in svojega telesa, depresija in podobno.

Depresija je ena izmed najnižjih vibracij v vesolju in nič čudnega ni, da se v tovrstnem stanju »vse ustavi«. Toda kljub težkim obremenitvam in čustvenim bremenom, ki jih prinaša s seboj, pa je depresija »ozdravljiva« oziroma se jo da preseči in zaživeti povsem drugačno, z veliko bolj smisla in veselja polno življenje. Vsak trenutek, vsak dan je možnost za početje stvari, ki dajejo smisel in občutek večje moči in nadzora nad svojim življenjem ter spoznavanje in druženje z ljudmi, ki so pripravljeni sprejeti naše minuse in pluse ter dojeti, da luč na koncu tunela vendarle ni iluzija, temveč je iluzija vseskozi bil le tunel.