»Kaj bi povedal-a svoji petnajst let stari različici?« je bilo vprašanje, ki sem ga pred nekaj leti dobila na enem izmed seminarjev, ki sem jih obiskala. To je bil uvod v zanimivo vajo, ki jo je vsak izmed udeležencev dobil. Ugotovila sem, da je ta vaja zanimiva iz več razlogov. Eden izmed njih je ta, da se ozreš nazaj v svojo življenjsko oceano in uvidiš koliko modrosti si skozi življenje že pridobil-a. Drugi pa je ta, da bi lahko marsikaj v preteklosti naredil-a tudi drugače, če bi to seveda prej vedel-a, toda zdaj pa veš in lahko narediš drugače kar sedaj, saj nikoli ni prepozno za uresničitev tega kar bi svetoval-a svoji kot 15. let stari/staremu.

Kaj bi svetoval-a svoji 15. let stari različici? Jaz bi svoji povedala naslednje:

Prišel je čas, ko si se odločila za vpis na srednjo šolo. Šola je v nekem vidiku pomembna, vendar še zdaleč ne naj pomembnejša stvar na svetu. Poleg šole obvezno raziskuj kdo v resnici si, hrani svoje interes, zanimanja, hobije in ne razmišljaj o tem, da te bo zgolj šola »obranila« pred realnostjo sveta, v katerem boš nekoč morala poskrbeti zase.

Bodi zvesta sama sebi. Vem, da je na trenutke zelo težko, vplivi vrstnikov so velikanski in včasih je zelo težko biti to kar v resnici si, saj morebiti tega niti več ne veš, ker si skrila celo pred samo seboj ali preprosto zato, ker je bolj varno se skriti v množico isto mislečih posameznikov in biti frajer, ker na tak ali drugačen način zbujaš »strahospoštovanje« in občudovanje vrstnikov. Vendar ni vse tako kot se zdi na prvi pogled. Tudi razredni frajerji in missice imajo svoje osebnosti, ki so pogosto lahko popolnoma drugačne, kot pa jih prikazujejo navzven. Si se kdaj vprašala, če morda tudi oni ne nosijo na sebi velike maske, pod katero skrivajo svoje resnične obraze tako kot ga včasih skrivaš ti? Navzven smo lahko ljudje marsikaj, samo zaradi tega, da zakrijemo svoje bistvo, ker nas je strah, da bi nas zavrnili, če bi bili takšni kot smo. Vendar ne moreš nikoli ugotoviti kakšen sploh kdo je, če vselej skrivaš svoje resnično bistvo.

Imej pogum biti to kar si. Če še ne veš, to ugotovi. Raziskuj kaj te zanima, kje so tvoje strasti, kaj bi rada naredila, dosegla, bila v življenju. Najdi nekaj kar je večjega od tebe, kar te bo vsakič, ko se boš želela zopet pahniti v »dolgočasno« povprečje, odvrnilo od tega.

Spoštuj in pohvali svoje telo in samo sebe. Tudi, če si obdana z ljudmi, ki se nenehno kritizirajo in zase ne najdejo lepih besed, ni potrebno, da to počneš tudi ti. Nikjer ni pravil, da morajo vsa dekleta oziroma ženske izgledati kot modne ikone v revijah in na televiziji. Nikjer ni pravil, da je lepo in zapeljivo samo koščeno suho telo.

Razmisli o tem koliko se sprejemaš in vsakič, ko boš želela zopet samo sebe dati v nič, se opomni in prični delati drugače. Sprejmi se v svoji nepopolnosti. Ne delaj dram iz tega, ker je nekdo bolj »postaven« ali kaj podobnega. Predvsem pa se ne primerjaj z ostalimi ljudmi. Nikoli ne veš kakšna je njihova zgodba, da so takšni kot so in prav je, da so takšni in se tako obnašajo. Vendar zakaj bi morala biti tudi ti takšna? Zakaj bi morala biti takšna kot deset tvojih drugih sošolk ali sošolcev? Je to zares kaj posebnega? Posebno je, da si to kar si. Posebno je, da si upaš biti to kar si. Posebno je, da si unikat.

Razčisti s čustvi, s katerimi marketing manipulira z ljudmi in s tem ustvari modne smernice. Prenehaj se absolutno ozirati na to kaj naj bi na primer imela to poletje v omari. Najdi svojo edinstvenost in jo kombiniraj s »priporočenimi« zapovedmi zgolj, če boš tako želela, ne zaradi tega, ker tako počnejo vsi.

Daj sebe se na prvo mesto. Noben fant oziroma moški ni vreden, da mu daš vso svojo pozornost in nenehno hlepiš po njegovi družbi. Najdi svoje zaposlitve, svoje hobije in se jim posveti ter bodi v svoji energiji. Posledično boš na takšen način še bolj privlačna ravno za fante, ki so podobni tebi.

Prični počasi skrbeti zase in za svoje finance. To je zelo pomembno, ker boš v življenju prej kot slej primorana skrbeti zase, saj tvoji starši ne bodo vselej tam zate, ker tega niso niti dolžni. Čim bolj se finančno izobrazi, da lahko dobiš prihodke iz različnih virov.

Neguj svoje interese in zanimanja ter živi svoje življenje. Ne oziraj se na druge in na njihova pričakovanja ter način življenja, ki ga od tebe pričakuje bodisi okolica ali starši, bodisi prijatelji in znanci.

Prevzemi odgovornost za svoja dejanja. Tudi če niso bila pohvale vredna, so se zgodila in ni se potrebno soditi zaradi tega. Poskrbi pa, da jih ne boš nenehno ponavljala.

Pa nikar ne pozabi se večkrat pohvaliti in uživati svojo mladost in norost. 🙂

Morda bi res ti nasveti še kako prav prišli že petnajst letnici/letniku, toda prav tako  lahko koristijo tudi vam. Zato si le napišite kdaj pa kdaj kakšno takšno pisemce in svoja priporočila potem tudi upoštevajte. 🙂