Odnosi so zelo pomemben del naših življenj, naj bodo romantične ali prijateljske narave. Lahko so tudi družinske, poslovne, sorodstvene in podobno. Kakorkoli že, življenje je takoj videti lepše, če imamo harmonične odnose. Če pa se to spremeni ter nastanejo kakšni problemi, lahko to terja precej energije in skrbi. Zlasti odnosi, ki so romantične narave nam veliko pokažejo, saj smo s partnerji navadno več skupaj in si z njimi medsebojno zrcalimo svoje največje pluse in minuse.

Noben odnos ni popoln, saj smo živa bitja, ki se nenehno spreminjamo in razvijamo. Toda bistveno drugače pa je, če se znajdemo v toksičnem odnosu. Tovrstni odnosi imajo veliko več minusov kot plusov. Mnogi toksičnost tovrstnega nezdravega odnosa prepoznajo takoj in z njim prekinejo, drugi se lahko v njem vrtijo vrsto let. Po čem prepoznamo toksičen odnos?

V toksičnem odnosu ni spoštovanja

V toksičnem odnosu vas partner jemlje za samoumevne. Ne ceni vas in ne spoštuje. To se odraža v vsakdanjem življenju tudi na načine, da se pogostokrat grdo obnaša, kriči, izsiljuje, manipulira, laže in podobno. Ko pride do konflikta je krivda vedno na vas.

Več solz kot smeha

Toksični odnosi so navadno naporni in intenzivni. Nekateri sicer bolj kot drugi, toda srž toksičnega odnosa je, da je vedno nekaj v zraku, kar se prej kot slej prelevi v silovit prepir. Včasih ta prepir nastane iz tako rekoč nič. Namesto, da bi se s partnerjem radostili, je veliko več težine, ki vlada v tovrstnem toksičnem odnosu in neprestano buta na plano. Če ste v odnosu kjer večinoma prevladuje bolečina, žalost, trpljenje, nerazumevanje in težki trenutki, to ni zdrav odnos.

Ignoranca

Ignoriranje je nekaj kar je v odnosih zelo boleče. V toksičnih odnosih je veliko ignoriranja, večkrat morda tudi tako imenovane tihe maše, kjer se kaznuje partnerja, ker nekaj ni naredil po pričakovanjih drugega. Ignorira se lahko tudi čustva drugega, se ga ne upošteva pri pomembnih življenjskih odločitvah in tako rekoč živi povsem sebično in mimo drugega.

V toksičnih odnosih je lahko prisotno tako psihično kot fizično nasilje

V odnosih, ki so toksični, je lahko prisotno psihično ali fizično nasilje. Lahko je samo eno ali drugo, lahko je prepletanje obojega. Nič od tega ni niti na kratek rok sprejemljivo.  V zdravem odnosu, ki temelji na spoštovanju, da se da vse namreč razrešiti tudi s komunikacijo in poslušanjem drug drugega.

Kritiziranje in ukazovanje

Dinamika toksičnih odnosov se kaže tudi v tem, da je prisotne veliko kritike. S partnerjeve strani zelo redko naredite kaj v redu. Včasih se kritika nanaša tudi na vaš videz in žaljenje specifičnih telesnih značilnosti. V nezdravem odnosu je lahko prisotno tudi ukazovanje ter podrejanje s strani partnerja, ki želi, da je vedno vse po njegovem.

Če veliko razmišljate o tem, da bi partnerja zapustili, ker ne vidite drugega izhoda, je lahko razlog, da je ta odnos toksičen. V zdravih odnosih tega vprašanja navadno ni, sploh pa se tega ne sprašuje neprestano, saj si partnerja želita biti skupaj. Ni preprosto oditi iz nezdravega odnosa. Toda prvi korak je že storjen, ko si priznate, da tovrstni odnosi niso zdravi za vas in vaše zdravje ter da si zaslužite kakovosten, harmoničen odnos.